CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate

CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate
PANDEMIE. Guvernul: Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari / Sursă Foto: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 04/06/2020, 18:14
Actualizat: 04/06/2020, 19:10

Premierul Ludovic Orban a criticat Parlamentul, la începutul ședinței de joi a Guvernului, după ce a adoptat o lege care generează o serie de cheltuieli dificil de suportat, respectiv legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă. Șeful Executivului i-a indicat ministrului Agriculturii să facă demersuri pentru a o ataca la Curtea Constituțională.

Întrebat de premier cum stă Ministerul Agriculturii cu evaluarea pagubelor pricinuite de secetă, ministrul Adrian Oros a declarat că, până la această dată, sunt centralizate suprafețe de 1,2 milioane hectare. „La această oră facem niște verificări, pentru că în unele județe se pare că se raportează suprafețe care au fost afectate sensibil egale cu suprafețele care au fost însămânate în toamnă și vrem să facem niște verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile și să primească doar cei care merită aceste despăgubiri și pe suprafețe corecte”, a spus Oros.

„Aici va trebui să avem date cât de poate de corecte, să putem să acordăm despăgubirile. Vedeți că Parlamentul iar a făcut o nefăcută, a trecut o lege, trebuie să avem grijă. Aici trebuie să stăm tare în șa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări prin care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse, parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă față plăților”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

„Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate! Încercați să fiți mai activ în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, a spus premierul.

Proiectul criticat a fost adoptat miercurea trecută, în 27 mai. Atunci, deputații au decis ca despăgubirile să fie acordate producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Oros: Ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus că legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă nu se va putea aplica niciodată: „Dimpotrivă, ce au făcut prin acea lege populistă, privind desăpăgubirile pentru secetă, necomunicând comisiile neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată și, mai mult, o să-i impiedice pe fermieri să acceseze”.

„Luați legătura cu grupul, să atacăm la Curtea Constituțională, astfel încât să nu fim în situația să nu putem pune în practică o reglementare. E îndemn pentru dvs, la dezbaterea în plen a unor legi de genul ăsta să fie prezenți miniștrii, care să vină cu toate argumentele pentru a-i convinge pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an electoral, ci trebuie să voteze în funcție de niște argumente foarte solide. Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate”, a transmis premierul.

Comisia Europeană estimează că fermierii români vor reuși o medie de 4,75 tone de grâu la hectar, cu 0,9% în minus față de anul trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×